Posted by: rq85 | март 28, 2012

Футболна демокрация

В съвременните общества публичният избор се прави обикновено посредством две форми – чрез пряка демокрация и чрез непряка (представителна) демокрация. При пряката демокрация властта е в народа (гр. демос-народ; крация – власт). Той прави своя избор на базата на референдум. При представителната демокрация интересите и правата на народа се защитават от избрани представители. Тъй като в едно общество интересите са нееднородни се обособяват няколко общности с общи интереси, които номинират един техен представител. Последният от своя страна има възможност да бъде избран за представител на цялата нация. След като бъде избран той в последствие ще трябва да прави публичен избор, касаещ не само общността, която го е излъчила, ами и тези общности, които не са го избрали.
Безспорно футболът е социален феномен. В него има различни отбори, зад които стоят поддръжници (т.нар. „фенове”). Подобно на политиката всеки фен симпатизира на своя отбор (своя представител). С победата на неговия отбор, фенът чувства, че неговото мнение ще се наложи над другите. В България поради исторически предпоставки обществото смесва политическите предпочитания с футболните си такива. Да, синият отбор е символ на промените, надеждите, демокрацията и Запада. От другата страна червеният отбор е символ на миналото, статуквото, комунизма и Изтока. Противоборството е вечно!
Преди промените червения отбор се приема за толериран от властта. След промените синият отбор започва да взема надмощие. Всичко изглежда в рамките на нормалното. Кое обаче не е на мястото си? Разликата е, че след 1989г. България избра да живее в демократично общество, където да се чува гласа на всеки член на обществото, без значение на неговите интереси, вяра, пол, възраст и т.н. Преди промените нямаше демокрация, а тоталитарно общество. Народа нямаше думата за нищо, което касае обществото. Понятие като публичен избор не съществуваше. Който е любим на върховния „представител” той ще бъде победител. В случая се приема, че червения отбор е бил толериран.
Какво обаче става в настоящето? Ако синия отбор спечели титлата тази година (на където са го запътили!), с помощта на държавата, то комунизма все още не си е отишъл от футбола ни. Уж имаме право на общесвен избор, уж сме фенове, уж трябва да има състезание, а такива няма. Уж сме демокрация, а си имаме върховен „представител”, който има личен интерес и чиито интерес налага на другите, на тези които са го избрали. Ако всички фенове на синия отбор бяха фенове и на върховния представител, то с победата на синия отбор, той защитава интересите на своята общност….но за съжаление този „представител” е бил избран и с гласовете на червения отбор? Така явно представителната демокрация в България не може да вирее, което показва тазгодишното първенство по футбол. Не може да живеем в демократично общество и форма на държавно устройство, а публичния избор да бъде правен от един човек, с дискреция (по усмотрение). Някои ще кажат, че прекалено голямо социално значение отдавам на футбола. Та някои хора въобще не гледат и не се интересуват от футбол, камо ли български. Да, но този избор е пример за това как се прави публичния избор в България. Защото утре по същия маниер ще се направи избора за АЕЦ Белене. Избор, чиито ефект ще засегне всички членове на обществото за дълъг период от време.
И кое е общото между АЕЦ Белене и българския футбол?
Референдумът…или пряката форма на демокрация, на демократичен избор. И при двете има хора, които са против, и има, които са за…очевидно и едните са червени, а другите са сини?
От всичко казано дотук, предлагам когато обществото се изправи пред някакъв избор трябва да се спазват принципите на пряката демокрация, т.е. избор чрез референдум. Със сигурност дали да го има АЕЦ Белене или не ще се реши чрез референдум. Същото ще бъде и за шистовия газ например. Какво правим с избора на футболен шампион на България? Поради голямата обществена значимост и на този избор (поне за едно 2-3 млн. души) предлагам от 2012г. нататък шампиона да се определя чрез референдум. Така няма да има взаимни обвинения между отборите и ще се спестят много нерви и разходи на обществото.
Заб: този материал може да се види и на адрес http://www.prosport.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: