Posted by: rq85 | март 18, 2012

Спомни си всичко, което ще ти се случи – прод. от 05.03.2012г.

Спора се завързва. На 18 Октомври 2007г. Стивън Роач, управляващ директор и икономист в Морган Стенли с много последователи на Уол Стрийт, застава зад противния случай, в полза на интервенциите на Фед върху развиващите се балони:
Важен момент е за паричните власти да възприемат нови процедури – а именно, да вземат състоянието на пазарите на активи под пряко наблюдение, когато рамкират възможностите на политиката си. Дали ни харесва или не, ние сега живеем в свят зависещ от активи. Както нарастващото надмощие на балоните показва, провала да признаем връзката между състоянието на пазара на активи и реалната икономика е забележителна грешка на политиката.19
Скоро след като Роач изразява мнението си по този въпрос, управителя на Фед Фредерик Мишкин вдига сопите в защита на другата страна:
Въпросът е, въпреки че Федералния резерв може и би трябвало да компенсира макроикономическия риск с решения на паричната политика, инвеститорите остават отговорни за справяне с оценката на риска. Всъщност, паричната политика е и би трябвало да е безсилна в това отношение. Единствено е отговорност на пазарните участници да свършат трудната работа по откриване на цените и да проверяват и управляват рисковете включени в техните инвестиции.20
Спорове като тези върху решенията на Федералния резерв вероятно ще продължат в бъдеще до безкрай. Но главите на паричната история на Фридман и Шварц, които се свързват с кошмарите на Великата контракция осигуряват важни правила за днешните власти и техните наследници. Наистина, ние не можем да намерим по-добър начин да разберем днешните проблеми и предложените решения, от това да се обърнем към безценното наследство на Фридман и Шварц, което са ни оставили.

19 Морган Стенли.
20 Конференция Риск САЩ 2007г., Ню Йорк, 5 Ноември, 2007г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: