Posted by: rq85 | март 11, 2012

Държавата като футболен спекулант

images
Във финансовата търговия има два типа сделки и съответно начини за печалба. Първият тип се изразява в това, че купуваш един актив (най-добре подценен) чакаш да му се покачи цената и го продаваш или т.нар. дълга позиция. Вторият тип – продаваш един актив (най-добре надценен) и го купуваш по-късно, когато цената му е паднала достатъчно, че да спечелиш от това или т.нар. къса позиция. Защо споделям всичко това?
Намирам известна прилика между тази търговия и паритета на силите между българските грандове Левски и ЦСКА в последните 22-23 години на преход. При промените от 1989г.и установилата се демокрация и капиталистически отношения, като че ли Левски бе купен на дълга позиция и така вече 22-23 години, чакайки да настъпи момента за неговата продажба на печалба, а ЦСКА бе продаден точно тогава с цел цената му да падне толкова много, че сега да се купи на безценица. Интересното е, че зад тези две сделки стоеше един и същ субект – държавата. Левски стана отбора (разбирай актива) на новата власт, а ЦСКА бе олицетворение на всички минало и пошло, онова срещу което се „бореха“ всички – комунизма. В момента на правене на тези сделки Левски очевидно бе подценен актив, защото мерейки се с комунистическия ЦСКА той бе в губеща позиция, неможейки да се сравнява с рекордните титли на ЦСКА на вътрешна сцена и трите полуфинала на външна сцена. От друга страна ЦСКА бе надценен актив, защото постигнал бе всичко в България, а навън бе повече от блестящ. Така сделките бяха логически издържани освен в политически план, но и от пазарна гледна точка. Защо тогава да не се осъществят тези сделки?
Всички станахме свидетели на хегемонията на Левски в българското първенство през тези 22-23 години, с леки почивки при шестте титли на ЦСКА, четирите титли на Литекс и титлите на Етър и Локомотив Пловдив. А да не броим и сините купи на България… Нека прибавим и историческото постижение на клуба в новата футболна история на България – участие в груповата фаза на Шампионската лига и 1/4 финал за купата на УЕФА. Сякаш първоначалната цел е все по близо – цената на клуба в момента е много по-висока от тази през 1989г. И май настъпи момента на продажба…По ирония на съдбата купувач/коспекулант се оказва мощна финансово-кредитна институция… от Русия, която случайно или не има опит в управлението на проекти и активи. Логично, е да се мисли, че целта в този момент е клубът (актива) да бъде финансово стабилизиран (опакован) и предложен на евентуални продавачи …с неизвестен за мен произход. По подобие на един друг държавен актив – Булгартабак. Така най-после ще се осребрят усилията на държавата през тези 23 години и ще се закрие дългата позиция?
Какво обаче става с късата позиция?
Интересно, е че за да бъде повишена цената на актива за продан, през този 23-годишен период трябваше да бъде влошена цената на актива за продажба. Е така и стана, защото трябваше да се покаже свръхкачеството на актива за продан на местния пазар, който да няма местни заместители или подобия по качество. ЦСКА като държавен актив бе даван и управляван на /от хора, които съзнателно намаляваха качеството му, стигайки до настоящия момент, когато нещата май стават прекалено явни и за все по-голям кръг от хора. Защото не е нормално, клубът (актива )в последните три години подред по-един и същ начин да действа (да се управлява) и да губи своето качество. Да, актива вече не притежава инвестиционни характеристики (разбирай бази,школи, организация, та дори и име… нещо за което да се хванеш). И за да не се подмине целта, май е време държавата да си купи обратно актива и да реализира своята печалба и закрие късата позиция.
И да, през 1989г. със средствата от продажбата на един добър актив като ЦСКА, бе закупен един по-лош актив като Левски (тук не давам лична оценка!), като тези сделки бяха обусловени от политико-икономическите обстоятелства в страната. И да, през 2012г. получените от държавата средства от продажбата на добрия актив ще трябва да отидат или за покупката на по-лошия актив или държавата да ги запази без да ги инвестира…. Ако е избран първия вариант, то дали не се намираме във вече нови политико-икономически обстоятелства?
Дано все пак държавата като футболен спекулант знае какво прави…и дано сметките да излязат поне на 0.

Заб: Този материал може да се намери и на адрес: http://www.prosport.bg със заглавие „Левски срещу ЦСКА – анализа на брокера“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: