Posted by: rq85 | март 5, 2012

Спомни си всичко, което ще ти се случи – прод. от 19.02.2012г.

Тази рецесия, доколкото може да бъде умерена, довежда икономиката до опасно близка точка на заспиване при условия на дефлация. В началото на 2002г. CPI пълзи дълго при годишни нива от около 1%, сравнено с повече от 3% година по-рано. Грийнспан и Комитетът по открития пазар се съгласяват, че дефлацията ще бъде най-лошият възможен резултат, както Японския разрушителен опит през 90-те години показа толкова драматично. Веднъж потребителите и бизнес мениджърите да започнат да очакват по-ниски цени, те ще отлагат своите покупки толкова дълго, колкото могат – решение, което прави спадането на цените още по-стръмно и по-трудно за обръщане.
По начина, по който Грийнспан и неговите помощници се отнасят към „риск мениджмънта” те поемат риска от последваща инфлация, за която са убедени, че могат да контролират, чрез правенето на всякакви усилия за увеличаване на паричното предлагане толкова бързо, колкото е възможно преди ценовите промени да се обърнат от позитивни към негативни. Бернанке, тогава управител на Борда, започва да става известен като Хеликоптер Бен за неговия цитат през 2002г. към предложението на Милтън Фридман от 1960г. за „хеликоптерно понижение” на парите в обращение с оглед да се стимулира харченето, което ще пребори дефлационните сили.18
В по-ново време, Фед на Грийнспан е обвинен за създаването на твърде много ликвидност, докато се бори с дефлацията, което води до балон в жиличния сектор и всички последващи кредитни проблеми родени от този балон. И още веднъж, натиска върху Фед нараства за спукване на жилищния балон преди да придобие екстремни измерения. И още веднъж Грийнспан копае в краката си. Той и неговия последовател, Бен Бернанке поддържат същото мнение: балоните е невъзможно да се открият преди да се случат, и целта на Фед е CPI, а не цените на активите. Както Бернанке определя позицията през Септември 2004г. „За Фед да се намеси срещу спекулацията с ценни книжа е нито желателно, нито възможно….Ако се случи неочаквана корекция в цените на активите, първата отговорност на Фед е…да осигури достатъчно ликвидност, докато кризата премине.”

18 Виж речта на Бернанке от 21 Ноември 2002г. във Вашингтон „Дефлация:Увери се, че няма да се случи тук”; той я отнася към М.Фридман, и неговата книга Оптимално предлагане на пари и други улеснения, Чикаго:Алдин, 1969г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: