Posted by: rq85 | февруари 19, 2012

Спомни си всичко, което ще ти се случи – прод.от 05.02.2012г.

Когато бумът във високите технологии през 90-те години доведе до нарастващи спекулации на фондовия пазар през втората половина на десетилетието, се създаде натиск върху ФЕД на Грийнспан да пукне балона чрез тесни пари.15 Но Грийнспан изразява твърда опозиция за базиране на политиката на Федералния резерв върху балоните в цената на активите, относно съществуването на които, той не беше сигурен. „За да ликвидираш балон предварително,” той е забелязал, „се изисква здрав разум, който стотици хиляди от инвеститорите го нямат.”16 Това твърдение е в унисон с най-дълбоките философски виждания на Грийнспан, че пазарите знаят най-добре, и че намесата на свободните пазари ще доведе до неоптимални резултати. Милтън Фридман ще се съгласи: Фед беше отговорен за паричната политика, и за нищо друго.
Твърде встрани от разбиранията на „нуждите от търговия,” Грийнспан несъмнено не се интересува от мнението на неговите предшественици от 20-те години, които били убедени, че трябвало да контролират балона, който идентифицирали на фондовия пазар. Те също били убедени, че усилията им нямало да окажат влияние на бизнес активността, защото считали потока на спекулативни финанси и потока на финанси за икономиката като благоразумни величини. Единствената несигурност, която биха могли да различат била в най-ефективния метод за довеждане до край на тяхното нападение срещу спекулациите. При тази величина на Великата контракция става твърде ясно, че те прекратяват борбата срещу балона, докато цялата икономика не изплаква „Чичо!”
Грийнспан, от друга страна, настоява, че при отговорността на Фед, както е дефинирана от Конгреса, нищо не може да се направи с даването на присъди за цените на активите. Вместо това, Федералния резерв би трябвало да се цели в стабилен, нисък темп на инфлация в CPI (индекса на потребителски цени) и стабилен икономически растеж. Встрани от принципите, той е неподатлив да предприеме някакви стъпки за прекъсване на извънредното ниво на технологични промени и впечатляващ растеж на производителността на труда, които характеризират експанзията от 90-те години. Само средата на 90-те години е, когато CPI се изкачва устойчиво и бързо от 1.5% до около 3.5%, и Грийнспан се съгласява да пробие масата и тласне лихвения процент по средствата на Фед от 4.75% до 6.5%. Тези стъпки са подкрепени от рязък и стръмен спад на фондовия пазар, придружен от умерена рецесия в реалната икономика. 17

15 Цените на акциите нарастват с годишен темп от 25.7% от Януари 1995г. до Януари 1999г., с общ ръст от 265%.
16 Показания пред Съвместния икономически Комитет на Конгреса на САЩ, Юни 1999г.
17 Цените на акциите падат на година с темп от 20 % от Септември 2000 г. до Март 2003г., с общ спад от 42,5%.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: