Posted by: rq85 | февруари 5, 2012

Спомни си всичко, което ще ти се случи – продължение от 22.01.2012г.

Спорът бушува докато бума на фондовия пазар продължава. След ненавременната смърт на Стронг от туберкулоза през Октомври 1928г., неговия наследник, Джордж Харисън, се среща с Борда на 5 Февруари 1929г., да се оплаче, че растежа на кредитите в банковата система бил далеч по-голям съотнесено с растежа на обема на бизнес активността.13 По същото време, Харисън обявява, че лихвените проценти са твърде високи и те заплашват продължаването на просперитета.
Той предлага нарастване на дисконтовия процент „чрез остро, проницателно действие, което бързо ще контролира продължителната експанзия в общия обем на кредита, така че ние бихме могли тогава да възприемем политика на разхлабени проценти.”14 Без шега!
Това забележително предложение беше само стъпка в привидно безкрайната игра между Резервната банка на Ню Йорк и Борда относно това дали да се увеличи дисконтовия процент за задушаване на спекулативните кредити, с аргументи от страна на Банката за увеличаване на дисконтовия процент и упоритите аргументи на Борда за пряк натиск под формата на отказ за дисконтиране на книжа от банките членки, които са финансирали трансакции на фондовия пазар. От една страна, банката на Ню Йорк вербува финасовия министър Андрю Мелън да подкрепи тяхното мнение, а на 10 Май Мелън пише до Борда да напомни, че една Резервна банка няма право да отказва споразумение на банка членка на основание, че създава заеми за покупка на ценни книжа, ако банките членки предлагат подходящи книжа (предимно записи на заповед свързани с търговски заеми) като обезпечение за дисконтовия заем.
Останалото от тази история се разказва в страниците напред, така че аз ще устоя на изкушението да ви разкажа как завършва тя. Но спора за ролята на Федералния резерв в светлината на това което изглежда да бъде спекулация в цените на активите има второ въплъщение в нашето собствено време. Председател Грийнспан и тогавашния председател Бернанке бяха на едно мнение по тази тема – но спора беше интензивен сред участниците в света на финансите.

13 Харисън бе женен за вдовицата на президента Удроу Уилсън. Познавах го бегло в периода на пребиваването ми в Банката на Ню Йорк и го намирах за достатъчно приятен, но винаги надут и важен.
14 Фридман и Шварц, стр.257, бележки под линия 27 и 28.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: