Posted by: rq85 | ноември 16, 2011

Спомни си всичко, което ще ти се случи – продължение от 30.10.2011г.

От край до край в книгата, читателят е постоянно предизвикван да избира най-възнаградените пасажи сред изобилие от кандидати, но малко читатели биха изпуснали дискусията в глава 6 относно десетия годишен доклад на Борда, издаден през 1923г. Докладът беше посветен на един сериозен анализ на принципите на парична политика и провокиран също от толкова сериозен анализ на Фридман и Шварц.
Докладът от 1923г. включваше, търсейки отговори, един от най-забавните пасажи в историята на ФЕД. Но докладът също предлагаше една доста дълга дискусия за това какво би излязло, без съмнение, един от най-обширните дебати за периода, който също носи голяма значимост за политиките на Федералния резерв в нашето собствено време.
Позволете ни да обърнем внимание на забавния пасаж първо. Когато Системата беше за първи път създадена през 1913г., 12-тте регионални Федерални Резервни банки считали себе си повече или по-малко за независими единици, всяка отговорна за нейния собствен географски ареал, но без много интерес към влиянието на Федералната резервна система върху икономиката като цяло. Основани на тази тесногръда гледна точка, регионалните Резервни банки продължавали да купуват и продават правителствени ценни книжа, ръководени от техните собствени нужди. Целта била да се максимизира нормата на възвръщаемост за Банката от тази дейност. Всички второстепенни ефекти били игнорирани. Ръководителите на Банките явно малко или въобще не обръщали внимание на последствията от техните действия на пазара на облигации и върху общата икономика, дори когато техните продажби и покупки на правителствени ценни книжа влияели на паричното предлагане, кредитния и инвестиционен капацитет на банките членки, и националното ниво на лихвените проценти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: