Posted by: rq85 | октомври 21, 2011

The free-controller problem?*

nvn

* Приема се, че един контрол, за да е ефективен трябва да е пълен. За изпълнението му се гласува максимален бюджет. Поради това, този който изпълнява контролните функции (контрольор) има интерес да има максимален контрол. От друга страна има лица, които използват положението, когато контролът не е пълен (гратисчиите) и извличат полза използвайки услуга, за която не заплащат.

Една формализирана интерпретация на проблема за гратисчиите.
1. Купувам автобусен (метро) билет и не ме хващат/не ме глобяват – вероятност 33.3%
2. Не купувам автобусен (метро) билет и не ме хващат/не ме глобяват – вероятност 33.3%
3. Не купувам автобусен (метро) билет и ме хващат/ме глобяват – вероятност 33.3%
Вероятността да не ме хванат (глобят) е по-голяма от 50% (33.3%+33.3%=66.6%), затова всеки пътник в градския (обществен) транспорт, знаейки го би предпочел да не си купи билет (от това съвсем естествено общинската/държавна компания за транспорт губи, както и всички други редовни пътници – защото при по-големи загуби следствие гратисчиите би се увеличила цената на услугата/билета или би се влошило качеството на услугата). Ако контролът се затегне до положение, в което: не купуването води до санкция винаги (или купуването на билет води до не санкциониране винаги), то тогава се изгражда стимул да се купуват билети, винаги когато се пътува в градския (обществен) транспорт. Така се оптимизира дейността и разходите на компанията за градски (обществен) транспорт.
Пълен текст

…или липсата или ниска степен на контрол се приема от гратисчиите като свобода на действие (от което губи обществото)… от друга страна правото да упражняват пълен контрол  се приема от контрольорите като свобода на действие. И в двата случая, когато има осъзната свобода на действие, независимо от страна на гратисчията или контрольора, обществото губи повече отколкото, ако двете групи индивиди им се ограничава свободата на действие до степен обществото да печели…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: