Posted by: rq85 | октомври 16, 2011

Спомни си всичко, което ще ти се случи – продължение от 02.10.2011г.

Парите и паричната политика протичат близо секунда до свободата според мирогледа на Фридман. Както той декларира в един важен пасаж на страница 300 на оригиналния текст (1963г.) възпроизведен в тази книга,
Монетарния колапс не беше неизбежна последица от други сили, но по-скоро до голяма степен от независим фактор, който упражняваше мощно влияние върху хода на събитията. Провала на Федералната резервна система да предотврати колапса отразяваше не безсилието на паричната политика, но по-скоро конкретните политики, следвани от паричните власти…..Контракцията е, всъщност, трагично свидетелство за важността на паричните сили.
Преживяването, което Фридман дискутира тук беше ужасен период на дефлация, придружен – или, според Фридман, причинен – от свиващото се парично предлагане. Но неговите най-безсмъртни думи относно предмета на парите свързан с инфлацията: „Инфлацията е винаги и навсякъде паричен феномен.” Тази проста концепция кара Фридман да направи няколко забележително точни прогнози. Предлагам два примера свързани с това.
Дори преди Втората Световна Война да достигне своя край, редица отличаващи се икономисти бяха предсказали, че Великата Депресия би се появила отново веднага щом поръчките за търсене (продажбите), акумулирани през ВСВ бъдат задоволени. Най-забележим от тези дългосрочни учени беше Алвин Хансен от Харвард, който беше създал сложен случай базиран върху изразителния край на великата динамика на растеж, която подсилва икономическия растеж на САЩ за повече от век. Както Хансен схваща ситуацията, границата изчезва тъй като американците се разпространяват на запад из континента, технологичната революция от 20-те години беше изтощена с неясна перспектива, а прираста на населението се забавяше драматично.
Издръжливостта на това мнение в края на 1968г. е удивително пред лицето на продължителното движение на американците от едно място до друго, очарованието на технологията, пришпорвана от превъоръжаването през ВСВ, и изумяващия бейби бум през първите 15 години след края на ВСВ. Въпреки всичко, през 1968г. когато Фридман бива поканен от Опенхаймер и Ко. – тогава една от най-известните брокерски къщи с насоченост към изследванията – да изрази своето мнение относно перспективата за завръщане на Великата Депресия, той казва нещо такова, „Вие изцяло грешите. Политиците винаги се опитват да избегнат тяхната последна голяма грешка – което беше ясно през 30-те години. Така всеки път когато има контракция, те „престимулират” икономиката, включващо печатането на твърде много пари. Резултатът ще бъде нарастваща инфлация на колелца, като всеки връх и дъно ще бъдат по-високи, отколкото предишните.” 5 Слава богу, това предсказание беше валидно само за десетилетието на 70-те години, но неговото основно послание продължава да витае наоколо и да влияе върху решенията на паричната политика до днес.

5 Чарлз Х.Бръни, „Моят приятел, Милтън Фридман: Спомени за един велик мъж,” City Journal, April 11, 2007. Бръни управлява инвестиционния портфейл на Милтън и Роуз Фридман в Опенхаймер и Ко.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: