Posted by: rq85 | юли 18, 2011

В името на народа

Тези дни цената на някои видове горива на дребно достигнаха рекордни стойности.Въпреки, че цената на международните борси не се е изменила драстично в посока нагоре, цените на горивата на дребно у нас нарастнаха. И естествено това пробуди притеснение у населението и дребния бизнес.
За неикономистите това е притеснително, но за икономистите това беше очаквано развитие на ситуацията и пазарните цени. Спомняме си, че преди два-три месеца правителството поиска от Лукойл да не увеличават цената на основни горива, т.е. сложи таван на цените в една конкурентна пазарна среда (въпреки, че има един основен пазарен играч в лицето на Лукойл, на родния пазар съществуват множество производители и търговци на горива). С това то помогна на тази компания да си увеличи приходите (пазарната власт) и обрече цените в средносрочен план да растат. Как?
Отговора е прост и може да се намери във всеки учебник по микроикономика – когато сложиха таван (мораториума беше за месец и слава богу) на цените на продуктите на Лукойл най-големия производител на горива в България, правителството принуди и други по-малки производители да не произвеждат/продават над тази цена. Защото търсенето (потребителите) в условията на икономическа криза е чувствително към тази тема и защото пазарната цена определя разходите на потребителя, се реши приоритетно цената да бъде манипулирана. И защото пазарната цена определя разходите на потребителя, то никой не пита за разходите на производителя. Да, цената определя максималния размер на приходите на всички фирми (Общи приходи = Цена * Количество). От другата страна, фирмите освен фиксирани имат и променливи разходи за производство на дадено количество продукция. Или в стремеж да се угоди на населението и покаже, че правителството има сила върху монополите, приходите бяха ограничени, а разходите не. Естествено когато разходите стават по-големи от приходите, много фирми излизат на загуба и фалират. Така пазара остава с много по-малко участници и се дава възможност цената на горивата да се манипулира от останалите малко на брой пазарни участници и естествено те се възползват. Като най-голям пазарен участник, който може да си позволи икономии от мащаба, Лукойл печели по две линии от ситуацията – пазара става по-монополен (много конкуренти фалират), което дава на останалите на пазара участници да определят и наложат каквато си искат цена (израз на явна пазарна власт). А дори и да не увеличат цената, Лукойл като най-голям играч сред всички ще увеличи продажбите си и при фиксирано ценово равнище, защото ще увеличат предлагането си за сметка на освободения потенциал от другите вече излезли от пазара участници. Въпреки, че Лукойл може да спечели и от втория описан канал, те няма да пропуснат шанса си да използват първия, упражнявайки напълно дадената им нова пазарна власт. И явно го правят!
Така че цените ще останат високи без да знаем докога. Но поне знаем, че са такива поради едни популистки мерки на правителството, които бяха израз на груба намеса на пазара, и които в средносрочен период се оказват антипопулистки и промонополни, увеличавайки пазарната сила на вече достатъчно силен пазарен играч и гарантирайки му по-високи приходи в по-дълъг период. И тъй като тази компания генерира около 20 % от общите косвени данъци в националния бюджет, ни остава надеждата фискът да може да събере по-високи приходи от създалата се ситуация. С това поне ще се компенсира частично ефекта от по-високите цени, изземващ част от потребителския излишък на населението и от печалбата на дребния бизнес
Основният извод е, че всеки пряк израз на повече държавна сила (в името на народа) в икономиката води до увеличение на пазарната власт на вече силен пазарен играч в средносрочен план.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: