Публикувано от: rq85 | юли 9, 2011

Утопия

2Kr2v9467fV5prvBd6Pk77OFv54G7z
Свободата като средство за забогатяване
Богатството във философски план предполага индивида да има възможност (свободата) да използва един ресурс многократно и постоянно. В икономиката обаче богатсвото означава нещо статично (натрупване на стойност или ресурс „на запас”). Като според динамиката на цените (на стоки, валута и пари) това богатство се увеличава или намалява.
Когато индивида притежава богатство, то всъщност притежава съвкупност от активи (ресурси). Под актив се има предвид трудов ресурс, капитал, земя или материални активи.
Ако може да се използват тези активи постоянно няма нужда и да се притежават (трупат). Така им се дава свобода. За трудовия ресурс това е много важно, т.е. хората сами да избират къде, кога, как, колко дълго и при каква цена да полагат труда си. От друга страна, и все повече индивиди правещи бизнес имат възможност да избират от повече налични ресурси (вкл.трудовите), да стават богати и все по-свободни в инициативите си (предприемачество без свобода не може, защото само свободния човек може да поема рискове!).
Важно е да се разбере, че ако някой днес трябва да притежава, то това трябва да е държавата, а бизнеса опитвайки се да бъде богат да има свободен достъп (постоянно и по всяко време) до притежаваните от държавата ресурси.
Една социалистическата система на организация на общественото производство (част от която да бъде и частния бизнес) позволява в най-пълна степен хората и капитала да бъдат свободни, т.е. социалистическото общество има най-голям потенциал да бъде богато. Защото тук всичко се обединява и държи от държавата, а идеята е всички индивиди (организирани като фирми или полагащи труда си самостоятелно лица) да имат възможност да използват всички налични ресурси.
При капиталистическата система частната собственост е издигната в култ и се пази от принципите на демокрацията. Но когато няма демокрация обикновено капитализмът се превръща в обществено зло. Защото идеята тук е аз да имам (притежавам, но и използвам) повече от другия, стремейки се да забогатея.
Държавната форма на собственост предполага в най-пълна степен обществото да е свободно и да бъде по-богато. Комунизмът вероятно ще се върне именно в такава форма, когато държавата ще притежава всички ресурси, а индивидите ще са свободни да забогатеят, използвайки тези ресурси, а не притежавайки ги да обричат друга част от обществото на бедност (което наблюдаваме сега). По време на първия комунизъм от 20-ти век държавата се е стремяла да притежава всички ресурси, и не позволява на индивидите не само да притежават част от тези ресурси, но и да ги използват даже. Като че ли целта на държавата, правейки това е била по-голяма част от обществото да живее добре, макар и еднакво добре. Няма нищо лошо в това. И в по-ново време тази система сигурно щеше да просъществува, само ако се беше оставило на индивидите да използват неограничено и безусловно притежаваните от държавата ресурси.
Падането на старата система?
Толкова е била негъвкава комунистическата система спрямо новите реалности от последното десетилетие на 20-ти век, че се отива в другата крайност – държавата не притежава вече нищо (каза се, че не трябва!), а всеки който има сили и желание може да поеме риска и да се опита да притежава тези освободени от държавата ресурси. Като всичко е на основата на конкуренцията, но за съжаление неравна конкуренция и борба. По-силните физически печелят всичко? Така, в тази борба все по-голяма част от хората остават извън разпределението на ресурсите и биват обречени на бедност и следователно зависими (несвободни) от тези, които „печелят” и притежават вече ресурсите. Последните разбира се, са малко на брой, защото, хората по природа са рисково неутрални или избягващи, т.е. на границата на две системи (едната умираща и другата зараждаща се) по-големия дял от хората не са били готови да притежават друга част от обществото и капитала (не са били готови да отнемат свободата на други хора) и затова загубват своята свобода в по-новото капиталистическо време.
Връщайки в бъдеще способността на държавата да притежава ресурсите, то не се връщаме към стария тип комунизъм, а даваме възможност на по-голямата част от обществото да се освободи от другите хора (но все пак има една част от обществото, която остава зависима от държавата, но тази зависимост някои индивиди съзнателно я търсят?) и да се опита да използва ресурсите притежавани отново от държавата за да забогатее. И колкото повече хора имат тази свобода за използване, толкова по-свободно става обществото и икономическата система.
Бъдещето?
Най-важния ресурс за производство в бъдеще ще бъде човека и неговата свобода.
Да използваш някой (ресурс) означава в по-голяма степен да не си притежание на никого и от своя страна да не притежаваш никого.
В крайна сметка да използваш друг човек (ресурса) за да ти свърши дадена работа, срещу която ти му даваш пари не е грях. Грях е да го притежаваш и затова той да ти свърши тази работа. Когато се използва наетия ресурс, не се отнема свободата му, което позволява и на двамата да печелят.
От гледна точка на тези разбирания за свободата, ако имаш възможност едновременно да притежаваш и използваш ресурса, то ти имаш пълна свобода. Ако не използваш и не притежаваш ти имаш нездравословна свобода, защото ако някой има пълна свобода, то тогава някой има пълна несвобода и ако не притежаваш и използваш значи по-вероятно си притежаван и използван (от държавата или от друг човек).
matrica

Гледайки матрицата е видно, че при комунизъм 1 (от 20-ти век) държавата има пълна свобода, а човека пълна несвобода. Тук държавата има единствено свободата да заробва човека. При капитализъм държавата има пълна несвобода (няма свободата да заробва), а човека има пълна свобода. Човека вече има свободата да заробва други хора, но поне този който заробва вече е свободен, т.е. имаме вече напълно свободни хора (макар и голяма част все още да са заробени). При комунизъм 2 (там където отиваме) държавата притежава (свободна е да заробва), но няма възможност да използва, т.е. е непълно свободна (с една идея по-несвободна е държавата отколкото при комунизъм 1). Това естествено дава на човек все повече свобода. От друга страна тук човек не притежава (няма свобода да заробва), но може да използва (свободен е). Така все по-голяма част от хората са свободни, освен онази част притежавана от държавата, като за разлика от комунизъм 1 те не са използвани от държавата (затова тук може да говорим за доброволно заробване, което е признак на свободната воля на ресурса и човека и говори за по-пълна свобода). От друга страна, вече няма хора, които притежават (заробват), а все повече хора могат да използват ресурсите (други хора). Израз на все по-свободно общество.
Извод – новия комунизъм носи най-голяма свобода (дори повече от капитализма) за най-голяма част от хората. От тук повече хора могат да живеят по-добре (и по-богато).
В един идеален случай ще се появи някога „либертизъм”. Тогава държавата ще използва ресурси, които не са притежание на никой. Така държавата ще е максимално богата, без да е пречка пред човека да постигне същото.? Може би, защото никой не притежава никой, а всеки ще използва всеки. Голямата идея е, че не може една държава да бъде максимално своободна и богата без хората в нея да са свободни и богати, и обратното един човек не може да бъде максимално свободен и богат, ако държавата, в която живее не е свободна и богата.

….Погрешно е да се счита, че демокрацията е едната страна на монетата, а другата страна е социализма (комунизма). Това не са двете страни на една монета. Демокрацията е самата монета, която ако я имаш притежаваш всичко. Ако я спечелиш, то тогава имаш капитализъм, а ако ти е дадена даром, то живееш в централно-планова икономика/етатизъм….

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: