Posted by: rq85 | май 18, 2011

Кратка истина за земеделската гордост на България

Позовавайки се на данните на организацията за храните и земеделието към ОН, т.нар. FAOSTAT (faostat.fao.org/datаbases/country rank in the world, by commodity), разбираме, че през далечната 1961г. страната ни е заемала 2 място в Европа по производство (на база стойност, а не обем на продукцията) на ягоди и биволско мляко и съответно 4 и 8 място в света. Освен това страната заема 3 място в Европа по добив на копър,анасон,лук (8 място в света) и слънчоглед (4 място в света). България през тази година е и на 4 място в Европа и 4 в света по производство на зелен пипер, на 4 място при отглеждането на копринени буби и 10 в света и на 4 място в Европа и 15 в света при необработения тютюн, на 5 място в Европа по производство на домати и 8 в света, 5 място по добив на овче мляко и 6 в света, на 6 място в Европа и 8 в света по производство на сливи и малини, на 7 място в Европа и 17 в света при пшеницата, на 8 място в Европа и 10 в света по кайсии, на 8 място в Европа и 19 в света по праскови и нектарини, на 9 място в Европа и 10 в света при орехите и на 12 място в Европа и 13 в света при добива на череши. Сред другите видове продукция личи 15-то място в света при зеления боб, 16 място в света при чесъна, 17 място в света при дините, 18 място в света при ябълките.

Какво е положението към 1989г. последната година от господстващия над 4 десетилетия социалистически строй в страната и в повечето страни от Европа.
България е основен производител на житни растения (разл.от пшеницата – cereals) заемайки 2 място в Европа и 9 в света, на биволско мляко, заемайки 3 място в Европа и 14 в света, на сурово биволско месо – 2 в Европа след Турция и на 18 в света, на копринени буби – 4 в Европа зад третата Румъния и 11 в света, на орехи – 4 място в Европа и 7 в света, на необработен тютюн – 5 място в Европа зад четвъртата Гърция и 11 в света, на овче мляко – 5 в Европа зад четвъртата Румъния и 10 в света, на синапово семе – 5 в Европа и 9 в света, на череши – 6 в Европа пред Румъния и 8 в света, на зелен пипер и чушки – 6 в Европа зад петата Румъния и 12 в света, на сурова вълна – 6 в Европа и 18 в света, на вишни – 7 в Европа и 8 в света, на слънчоглед – 7 в Европа зад шестата Румъния и 11 в света, на домати – 7 в Европа зад шестата Румъния и 14 в света, на праскови и нектарини – 7 в Европа и 16 в света, на лук – 8 в Европа зад седмата Румъния и 21 в света, на сливи – 9 място в Европа и 11 в света, на лешници – 9 място в Европа и 12 в света, на лен – 9 място в Европа и 13 в света, на малини – 10 в Европа и 11 в света, на хмел – 10 в Европа и 15 в света, на кайсии – 10 в Европа и 17 в света, на кестени – 10 в Европа и 17 в света, на краставици – 10 в Европа и 21 в света, на пшеница – 11 в Европа и 24 в света, на сурово заешко месо – на 11 в Европа и 19 в света, на грозде – 11 в Европа и 18 в света, на гъби и трюфели- на 12 в Европа зад единайстата Румъния и 21 в света, на ягоди- 14 в Европа и 20 в света, на френско грозде – 17 в Европа и 20 в света. Сред другите видове продукция личи 22-то място в света при граха, 23 място в света при чесъна и ечемика, 25 място в света при ябълките и др.

Стигаме до 2008-ма година, годината, която за България беше най-силната от икономическа гледна точка от началото на прехода и първата от глобалната икономическа криза. След близо 20 години преход към пазарна икономика и демокрация България губи много от своите позиции на международните стокови пазари и към 2008г страната може да се похвали единствено с първото място в Европа по производство на анасон, копър и кориандър (5 в света). Освен това страната е производител номер 2 в Европа и номер 8 в света на сурово магарешко месо. Е, дотук можем да наречем България страната на мегаретата и мастиката! Оставяйки сарказма на страна трябва да се отбележи, че страната успява да запази позициите си при традиционно силни за страната продукти, а именно необработен тютюн с 3 място в Европа след Турция и Италия и 19 в света (все пак през 61 година сме на 15 място, а през 89г сме отново трети в Европа, въпреки, че спрямо 89г количеството тютюн намалява двойно) и 2 място при биволско мляко в Европа и 15 в света (след като през 89г отново сме на 2 мякто в Европа). Запазва се и традицията на производство на копринени буби с 4 място в Европа и 17 в света и при добива на слънчоглед – 5 място в Европа и 6 в света (Румъния е 7 в Европа и 9 в света) . България се намесва сред лидерите на сурово гъши месо с 5 място в Европа и 9 в света. Страната е на 6 място в Европа и 21 в света по добив на рапица (oilseed),на 7 място в Европа и 13 в света при аспержите, на 7 в Европа и 20 в света по производство на сурово патешко месо, на 8 място в Европа и 20 в света при овчето мляко (Румъния е 5 в света и 3 в Европа след Гърция и Турция), на 9 място в Европа и 15 в света при синаповото семе, на 11 място в Европа и 18 в света при хмела, на 12 място в Европа при малините (Сърбия е номер 2 в света и Европа след Русия) и лена и съответно 15 и 16 в света, на 13 място в Европа и 20 в света при рапицата (rapeseed), на 13 място в Европа и 21 в света при черешите (забележително е, че през 1995г. страната е 4-ти производител на череши.Сега производител номер 1 в света е Турция, а Румъния е 5 след като през 95г. е 6 в Европа), на 14 място в Европа и 20 в света при кестените. Сред другите видове продукция личи 23-то място в света при вишните, 26 място в света при лешници и грозде, 27 място в света при ечемика, 29 място в света при ръжта, 30 място в света при натурлния мед, на 31 място в света при подправките, 32 място в света при пшеницата (северната ни съседка е 8 в Европа и 17 в света), лука и чушките и зеления пипер, на 36 място в света при кайсиите и чак 37 място в света при ягодите (след като през 1961г сме на 4 място в света), на 43 място в света при краставиците, на 45 място в света при сливите (след като през 1989г сме на 11 място в света. Затова пък съседката ни Сърбия е на 2 място в света след Китай и първа в Европа, а Румъния е 4 в света и 2 в Европа) и при суровата вълна, на 47 място в света при прасковите и нектарините и др.
Прави впечатление, че сме извън първите 50 в света по добив при едни от най-традиционните продукти на българската трапеза като картофи,ябълки, домати и орехи!
Международна позиция на България


Responses

  1. […] Източник: rq85.wordpress.com […]

    Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: