Posted by: rq85 | октомври 31, 2010

Крива на Беверидж

Кривата на Беверидж е графично представяне на връзката между безработицата и нивото на работна ваканция (броя на незаетите работни места изразен като дял от работната сила). По вертикала на кривата се разполагат броя на свободните места, а по хоризонтала – нивото на безработица. Когато безработицата е висока това се съчетава с по-ниски нива на свободните позиции. И колкото по-дълго се задържа тази тенденция, толкова по-ниско ефективен става трудовия пазар. Не ефективните трудови пазари се дължат на несъответствието между наличните работни места и незаетите места и неподвижната работна сила. Позицията на кривата може да покаже текущото състояние на икономиката в бизнес цикъла. Например, периодите на рецесия се индикират с висока безработица и ниски нива на свободни работни места, кореспондиращи със състоянието под 45 градусовата линия и обратно – високо ниво на свободни работни места и ниска безработица показват периоди на експанзия, което е състоянието над 45 градусовата линия.

Кривата на Беверидж може да се мести поради следните причини:
1/Процеса на съвпадане ще определи колко способни работници намират нова работа. Подобренията в “системата на съвпадане” биха придвижили кривата (навътре) към началото, защото един ефикасен процес ще открие работни места по-бързо – попълвайки освободените места и заемайки незаетите такива. Подобренията могат да бъдат – въвеждането на агенциите за заетост; ниски нива на синдикализъм и повишаване на мобилността на работната ръка.
2/Дела на работната сила в общия брой на населението – когато броя на търсещите работа нараства съотносително към общото население, нивото на безработица расте, придвижвайки кривата навън от началото. Показателя може да расте под въздействието на настъпили промени в образованието, ролите на рода, възрастта на населението и имиграцията.
3/Дългосрочната безработица ще тласка кривата навън от началото. Това може да бъде причинено от влошаването на човешкия капитал или от негативното възприемане на незаетите от потенциалните работодатели.
4/Фрикционна безработица – намалението на бариерите би ограничил броя на компаниите търсещи работници и броя на незаетите търсещи работа. Това бе придвижило кривата към началото. Този тип безработица се дължи на загуба на работни места, оставки и създаване на работно място.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: